Bila Brain Nak Baca

الخميس، 26 يناير، 2012

Liver & Heart.Jaga Hati..Jaga Jantung!

Assalamualaikum.

How are you guys?Sihat-sihat sejahtera ja kan?Klo x sihat,sila lah jumpa dengan encik doktor or puan doktor.Student Mesir,happy holiday..Mesti lani hangpa dok rancang nak pi jaulah sampai europe kan..?kan..?Ele leh..Selamat berjalan sahabat-sahabat sekalian.Klo pi Swiss,tangkap salji banyak2.Yang x abieh exam lagi macam aku.Jangan dok gatai pii jalan2.Jom study.Ha Ha.

Tajuk entry aku..hati-hati.Tapi aku nak cerita pasai hati.Hati kita ni nama dia Liver.Tapi hati yang dup dap..dup dap 2,nama dia heart (jantung).Heart diselaputi oleh pericardium,ada valve yang prevent backflow of blood iaitu pulmonary,aortic,mitral and tricuspid manakala liver ada falciform ligament,coronary ligament,rg triangular,left triangular ligament and etc..Okey.2 anatomical knowledge saja sebenaqnya.Aku saja nak merepek.Tapi itu fakta bukan auta.Hangpa nak salin sikit2 kot2 pasai medic nak buat novel,sila lah.Tulis nama aku sekali klo buat novel.Mana tau ada nama macam Hlovate,Hilal Asyraf ka,paling kurang pun Fatimah Syarha?kih3..(Gelak Jahat)

Ehem..Aku nak cerita bab jiwang karat hari ni.Hangpa yang x suka jiwang karat or kata bab ni mmg tahap annoying gila..Sila jadik follower dulu sebelum migrate ke blog lain.(hege..hege..)Arg..x kira2.aku nak jugak hangpa jadik follower.Nak tambah kawan,pastu boleh tunjuk kat orang kata follower aku banyak.Pastu,syok seniqi.Teringat sampai dalam mimpi.Takabbur gila.

Hangpa rasa kan,bila hati kita membisikkan sesuatu,dia rasa kat mana?Kat atas ka,kat bawah?Klo rasa kat atas,yang selalu berdetup detap bila tengok muka Robin Van Persie,Theo Walcott or Thierry Henry,yang 2 nama dia heart la.Dia dok kat bahagian thorax bukan liver.Liver dok kat abdomen.Bahagian bawah,dekat stomach.So,sepatutnya..lagu melayu yang tajuk dia "jagalah hati,jangan kau kotori..jagalah hat...bla2.."..Aku rasa sepatutnya.."jaga lah jantung"..Betoi dak?ce cer pikir balik njang?

Tulis punya la panjang.Boleh buat esei SPM,maksud x sampai lagi.Aku nak cakap sebenaqnya,hati kita ni kena jaga elok2 supaya x senang dicemari dan x mudah pecah berderai.Bila orang kata suka kat kita,terus x lena malam,perasan sendiri sampai pagi.Nak study pun dok teringat kat Edward Cullen a.k.a Robert Pattinson.Macam mana ilmu anatomy nak masuk?That's why orang kata kat kita "u've skull without brain".

Mmg lah perasaan ni susah nak jaga.Aku pun x tau nak jaga macam mana.Kadang2,tengok orang..1st impression,kita dah x suka kat dia.Kan?Hangpa penah rasa dak?Tapi perasaan 2 sebenaqnya Dari Allah.Ni aku belajaq dalam Usrah la.Selagi kita x bagitau kat orang lain yang kita x suka kat si polan 2,makanya x jatuh dosa kat kita.Klo kita dok pi jaja kat orang lain yang kita x suka kat si polan 2,makanya,kita dah berdosa.Ada paham?Perasaan kita mmg Allah yang bagi,tapi kita boleh jaga sebenaqnya.X payah nak pi jaja hang x suka kat dia 2,dia ni.Apa hang bajet hang baik or hot setup la?Jaga diri seniqi,jaga semayang,baca maksurat,baca quran,hang buat dak? Haa..hang banyak lagi masa nak jaja kisah orang,yang priority hang x buat pun.Musyfahiiim3.(Sampaii kepala geleng2) .X pun.2 kawan hang yang pakai baju tight gila sampai nampak yang x sepatutnya nampak,hang dok diam saja?Awat hang x teguq dia.X berani nak teguq orang,x da kuasa nak teguq orang,benci perbuatan orang dalam hati sudah.Klo x mampu nak buat bnda baik,at least x payah buat kisah jahat.Contoh macam ni,ada satu kisah yang mana berlaku kat souq Gaban,tempat beli itik,ayam,ikan dan daging unta serta arnab.

"enta..ana tengok,depa tuh dok sibuk berniaga,azan maghrib dah berkumandang dah ni.Depa 2 sahih x semayang..''

Di satu pengembaraan set yang lain:

" amboiih depa tuh..dok langut arsenal lawan tottenham waktu lagu ni.sah2..hangpa malaih sembahyang noh?Ada pa tengok lehmann ngan fabregas tuh?bla..bla..bla.." ..(bla..bla hang dok buat ceramah dalam keta sambil mngata kat orang).Padan muka hang.Dapat dosa free judgemental kat orang.Mana hang tau depa x sembahyang.Klo pun depa x solat,apa guna hang dok maki hamun depa dalam keta,anak bini hang ja dengaq.Apa depa boleh buat.Apa effort hang?X boleh kah,hang pi hampaq tikaq sembahyang kat depan depa,pastu hang jadik tok imam?Mesti ada punya la yang join hang jemaah dari hang dok mengumpat sorang2 dalam keta.Ntah2,yang tengok bola 2,boleh jadik imam hebat dari hang.So,if kita x mampu nak tunjuk bnda baik kat orang,jangan kata kat orang.Jangan anggap bnda x baik pasai orang.Jgn pikiaq kita ja baik.Tengok bola,main skate,layan game FIFA,DOTA,rock climbing,paint ball or even hangpa minat drift.it's not a crime.It's totally worst if hang tinggal solat.Tapi klo depa x tinggai solat,apa masalah hg?Klo depa tinggal solat sekalipun dan hg tau depa akan tinggal solat,awat hang dok mngata saja dalam keta tanpa ada daya usaha?Bukan kah hang lagi teruk?Dah la mengata,x buat apa2.

Pasai perasaan hati jiwang pulak.Dah hang tau cintan cintun 2 akan ada risiko patah hati sampai berderai peritoneum maybe,x payah lah dok bercinta.Update status "I sayang u,U sayang I"..Bila dah putus,sibuk dok update "Sh*t lah.Damn lah.F*ck lah bf lama aku"..Haisy..Aku yang tertengok gambaq lama hang ngan boyfren hang pun rasa nak muntah.Nak komen,x sampai hati.Lantak pi kat hang.Surat Cinta Allah hang x mau baca,tiap2 hari hang dok melangut tengok messsage i sayang u,hati u ok?Ha,bila dia x mau kat hang dah,hang kena la baca surat cinta Allah pulak.Kan lagi bagus 2.kan..kan?Amik semua nya secara hikmah.Boleh dak?Aku pun x terpikiaq nak mai mesiq,bila dapat result straight as spm,aku nak pi US.Tapi dah aku terlempaq kat sini.Banyak ja benda aku boleh dapat kat Mesiq.X la teruk sangat macam yang aku dengaq dulu.Anggap semua benda berlaku ada hikmah boleh dak?Allah bagi tu ada la sebab dia,maybe sebab bf hang 2 x layak ngan pompuan baik macam hg.X pun gf hang x baik mcm hg,yang boleh jadik imam sembahyang terawih.Ada paham?X payah maki hamun.Dulu masa couple,mak hang message tanya hang makan dak lagi,hang x balas pun sebab hang saja taruh kredit kat gf hang kan?Padahai hang x tau pun,hati mak hang isau hang x makan lagi.Mak hang tanya hang,hang sihat ka dak?Hang cuma balas bila kredit hang ada sejuta ja kan?Bila hang putus,baru hang tau nak balas kan semua message mak ngan ayah hang?
Hati boleh curi.Tapi kena jaga baik2.

Tolong lah..Kasih sayang keluarga jauh lebih hebat dari kasih sayang bf or gf hangpa.So mana lagi penting?Skype,video call  ngan mak ka,chatting ngan kawan kat skype?Bukan x boleh chatting.Boleh..Silakan..Tapi utamakan mak anda.utamakan ayah anda.Mak menangis bila hang x dapat A exam,boyfriend hang buat menatang pa?Girlfriend hang cuma tau kata sabaq ja kan?Mak hang bangun sembahyang malam x berenti,pernah hang kisah?So,jom sama2 kita pikiaq pasaii mak ayah,pasaii abang2 kita yang isaukan kita.Balas mesej depa lebih dari balas mesej orang lain.Boleh dak?Serious aku isau gila bila abang aku balik malam2 kat cairo.So bila adik anda,kakak,mak cik or adik bradik anda yang lain mesej anda,sila balas.Jangan dok pikiaq nak mesej gf ja.Nasib baik abang aku reply msg aku,klo x aku poke dia.Ahli keluarga akan selalu bimbangkan kita,selalu bersama kita bila kita susah,hargailah mereka.Jangan nak pikiaq sangat pasai orang yang x dak kna mengena.Yang x dak ikatan halal.Dia kata lama x mesej,dia rindu..bla..bla..Dia muhoong saja,hang percaya.Alahai.senang ja hati org nak cayaq.Jaga hati supaya x dicemari.Mana tau,nnty mak ayah hang cari jodoh kat hang,dapat pulak ustaz hensem macam ustaz amirul dalam tv,x ka melepas hang klo hang dah ada bf x tahwan?Yang best nak cari suami,bukan yang kerja doktor,engineer,chemist,physicist,architect or accountant.Tapi yang dalam poket baju dia ada maksurat kecik,ada quran kecik.Bila dia ada masa senggang,dia baca maksurat.Bukan yang dalam poket dia,ada duit USD berguni,mampu belanja hang makan kat starbuck tiap2 ari,dok tengok IPad x berenti.

Ok.Chow.Assalamualaikum.



Bila hati dah pecah,payah nak baca buku,apa kata kita baca surat  cinta Allah pulak?





p/s:Example bola mmg Arsenal ever.Team yang lain aku x tau.Yang lain antaranya aku cuma knaii Kaka.Casillas,Park Ji Sung yang chelsea 2,Messi,Rooney yang x bopa aku suka bersama hero kesukaan dunia Cristiano Ronaldo.Aku x reti sgt bab bola,cuma reti teman abg aku tengok bola.Tapi yang aku tau Kaka mmg baik ^_^.Aku ja tau depa,depa x kenai aku pun.-.-









ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق