Bila Brain Nak Baca

الخميس، 2 فبراير، 2012

Perihal Boikot

Salam Alaikum.

Hopefully,all of you sentiasa berada dalam payungan rahmat Allah.insyaAllah.Ok.Jangan pelik.My exam is just one week more,but I still have time to post my entry.Yeap,I just need 30 minutes to write this before I sleep.InsyaAllah.

Perihal Boikot.Memang semangat nak cerita bab ni lebih2 lagi baru2 ni ada humanitarian mission from aqsa syarif baru balik dari palestin and bagi talk dekat budak Mesir and Jordan under IKRAM.IKRAM adalah sebuah pertubuhan NGO kat malaysia.X da kena mengena dengan entry aku pasal pertubuhan IKRAM ni.Saja nak mention je sebenarnya.Tapi bagus untuk ambil tahu.Aku adalah baca beberapa blogger yang memang dahsyat gila bagi pandangan pasal boikot produk buatan Israel.

Antara buah fikiran mereka:

"eh.asal nak boikot israel.ko boikot israel,x de effect pape la dekat ekonomi dorg.US yang sentiasa sokong dorg.US yg kuasai ekonomi dunia.X kan effect pape punya la.Boikot x perlu"

"Ko nak boikot?Asal nak boikot?Mana ko tahu bukti yang produk2 tu sume salur dekat Israel?Mana bukti??"

"Bodoh la ko.Boikot ape ke benda.Yang keje 2 kat restaurant cenggitu masyarakat Melayu kita jugak.Bangsa kita.Klo ko boikot,kedai lingkup,mane dorg nak cari makan.Kesian anak2 dorang"

Ok.Itu antara alasan-alasannya.Pendapat aku,mungkin jauh berbeza dengan korg semua.Tapi lagi banyak percanggahan pendapat,dapat jana minda kan?First of all,sebelum nak luahkan pendapat,aku nak cakap yang aku memang sokong isu boikot produk Israel.Aku kagum dengan orang yang menjayakan misi boikot produk Isael.Aku tahu,kita mungkin x mampu nak boikot semua barang Israel,sebab yang ada di pasaran kebanyakannya adalah produk US yang akan sumbang pada Israel.Tapi x mengapa,x boleh boikot semua,kita buat yang kita mampu.


Semua tahu,Zionis dah lama memperkosa holy land palestin.Anak-anak Palestin berjuang dengan batu,mereka kehilangan ayah yang bermujahadah pertahankan al-Quds,ibu-ibu meratapi kematian suami mereka.Cuba bayang andai abg kita yang ditembak,semalam ibu mungkin kata "esok ibu nak ke pasar.Beli makanan untuk kamu.Hari ini..Balik dari sekolah.Rumah anda dah diroboh,yang anda lihat kesan darah ibu anda."Apa anda rasa?Mengapa dari dulu sampai sekarang semua orang hanya tahu bicara soal Palestin?Sebab Palestin belongs to Ummah.Palestin bukan milik palestians semata-mata,but itu milik kita umat Islam.Di situ terletaknya kiblat pertama umat Islam,di situ memperlihatnya perjuangan saidina umar dan Salahuddin membebaskan al-Aqsa.X terasa sikit pun kah soal simpati pada saudara seislam kita sendiri?Kita hanya mampu lihat mereka menangis di screen television,ratapan kesedihan mereka,titisan darah mereka tanpa buat apa-apa dan boleh memperkecilkan usaha orang lain yang nak tolong mereka?Shit of universe!Golongan macam ni,perlu duduk dalam gua.X perlu keluar dah sebab hanya tahu belittle other's efforts.Dah la x menyumbang apa-apa,mengata lagi.

Soal boikot.Bila ada yang kata,x perlu boikot.Sebab x kan ada effect apa-apa pada ekonomi mereka.Kamu x perlu cakap macam itu.Allah tengok effort kita dan niat kita untuk bantu saudara seislam kita di sana.Sebab kita pastinya x mampu nak ke sana untuk berperang dengan Israel,tapi at least ada usaha kita untuk katakan tidak pada produk Israel sebagai sokongan kita kepada rakyat Palestin that we hate Israel!Negara haram Israel x patut wujud kat peta dunia.Membeli produk Israel,seolah-olah memberi saluran pada zionis dengan membeli peluru dan menembak saudara-saudara kita di sana.Soal ekonomi,pernah ada bukti tentang kejayaan boikot.Jika pun kejayaan boikot x berjaya dengan runtuhnya ekonomi zionis,Allah tengok effort.Bukan natijah.X dapat runtuhkan ekonomi zionis,at least kurangkan keuntungan mereka.


Ada yang kata,mana ko tahu semua produk yang ko boikot 2 semua sumbang kat Israel.Nak buat baik semua mesti ada bukti kan?Tapi x da pulak mintak bukti suruh bagi benefit bila orang ajak tengok wayang eh?X mengapa.Here,ada beberapa bukti saluran produk Israel.
Kalau nak ditanya pasal KFC pulak.KFC memang halal dimakan.X ada pengharamannya pun.Makan lah kalau anda nak makan.Tapi aku nak cerita KFC memang semua orang tahu KFC Holdings under Kulim(M) Berhad.Kulim (M) Berhad adalah under Johor Corporation.Memang Malaysia punya pun.Tapi kita bayar atas penggunaan nama KFC.Kita bayar 6%  kepada mereka.6% daripada berbilion2 keuntungan KFC,cubalah fikir,berapa banyak yang dah kita salurkan untuk US?X terhitung banyak nya kan?Ke mana duit itu seterusnya?US adalah penyokong tegar Israel.Anda fikir lah.

Disini,ada beberapa bukti:
http://www.inminds.co.uk/boycott-arsenal.html
http://www.inminds.co.uk/boycott-starbucks.html

Link-link yang berkaitan,ada bukti di situ.Carilah jika nak bukti.Jangan hanya tahu bertanya dengan tujuan menperkecilkan orang lain dengan minta pelbagai bukti.Terserlah bukti kalau mencari.Tersepit minda kalau hanya tahu bertanya dan mengata.

Bagi mereka yang punya kekuatan nak menjayakan misi boikot.Ini antara senarai produknya.

Kita kena ingat rezeki Allah yang bagi.Allah akan kurniakan pelbagai lagi cara untuk kita sumbangkan pada ekonomi umat Islam.Ada alternatif lain untuk bukak perniagaan yang x relate dengan Israel dan US.Macam kat Mesir,banyak kedai kentucky yang sedap dari KFC,burger yang jauh lebih sedap McDonald.Ice cream sedap banyak dari Oreo McFlurry.Kedai pizza bercambah orang Islam yang usahakan.Mengapa tidak masyarakat kita yang usahakan perniagaan seperti itu?Mengapa mesti bergantung pada Israel?Kat Mesir,kedai macam itu boleh hidup,sebab masyarakat dia sokong.Kalau orang Islam usahakan produk Islam,yang lebih kurang sama dengan produk Israel itu,kenapa tak support yang Islam?Tapi yang pasti,kualiti mesti bagus.And masyarakat kita kena berubah.Barulah ekonomi kita boleh maju.So x kan ada persoalan "kalau boikot,kat mana bangsa kita nak kerja?".

Kalau mampu,jayakanlah misi boikot.Kalau x mampu,x mengapa.Cuma x perlu nak kecilkan usaha dan niat murni orang lain yang nak buat benda ini.Benda baik,x perlu dihalang.Aku pelik.Pelajar-pelajar yang bukan Islam luar negara pun berusaha dalam kempen boikot Israel?Tengok lah pelajar cambridge,pelajar france yang berdemonstrasi memboikot Israel.Tapi kita?Ada antara kita bukan setakat benci kempen boikot,malah mengumpat lagi orang yang nak boikot.Musyfahiim.(sungguh aku x paham)
X mampu nak buat benda ini,x mengapa.Cuma perlu lihat dan doa dalam hati.X perlu mengata dan mengumpat serta melemahkan semangat orang lain.

Kanak-kanak ini sedang membersihkan darah ahli keluarga  yang ditembak di Ramallah.Ya Allah,tabahkan hatinya.
IKRAM Nottingham and UK photo.



Ok.done.Salam.