Bila Brain Nak Baca

الخميس، 29 مارس، 2012

Mardhatillah Versus Human's Expectation

Assalamualaikum.Hi Readers.How are you?Hopefully,you are in the best of health.Oh,I know perhaps some of you are curious why do I write this entry in English.Yeah,as I had said before,my old blog was totally in English,and since I'm studying in Egypt and I realise that my English is getting worse day by day.So,I think this is the right time to start improving my English by writing.So those who are very good in this languange,do correct me if I make mistakes.For sure,I think a lot of mistakes I will make especially in term of words I'm using and grammatical errors.

First of all, congrates to all SPM candidates 2011 for your excellence.Perhaps,I'm rather outdated since SPM results had been released on March 22 right?But,sorry I don't have enough time to write this entry.The night before SPM released date,I'm sure all of you could not have beauty sleep right?I felt it before and of course I spent all the night by watching movies and facebooking to get rid of all negative thoughts that kept ringing in my mind such as "Could I get straight As?What if I didn't get straight As?Could I still be able to apply Program Ijazah Luar Negara (PILN?".Those are radiculous thoughts.As if straight as is everything in life.Alhamdulillah,finally straight As is mine,and I felt like all my sacrifices had been paid off.Syukur,alhamdulillah.For those,who didn't get straight As or just got 1A or 2As,It is okay my dear.Don't cry,Don't ever feel like you are the most ill- fated person in this world.What SPM certificate can offer you?Scholarship to further studies abroad?Then,you can enrol at the prestigious university such as Harvard,Oxford or Cambridge?Yes,perhaps it is.But do you know that academic performance sometimes is only for the human expectation?Does straight as offer someone to have a better life in the future?Yes,maybe it is.But what is the most important in life?To get straight As or to get mardhatillah(Bless from Allah)?For example,some people they are very good in academic,their academic performance always outshine,they become CEO at the well known companies all over the world,but finally they end up with,they have lots of money,but their marital relationship corrupt,having lots of problems such as they never feel happy with what they are doing.Is it worth to live like that?Why this such kind of story happen?Because there's no blessing from Allah.

Life is more than that.Life is full of trials,challenges and obstacles.Only those who have a great enthusiasm to succeed and never give up will be successful person in the future.If you didn't get straight As and you feel like life is unfair,you better realise that you are wrong.If you think that only those who got best result in examination will success and you can't because you cannot perform well in academic,you should change your perceptions.We are the greatest creation of Allah.He gives us lots of talents which sometimes we do not notice what is the speciality in ourselves.So wake up,improvise yourself,think that Allah has dictated the best for you.May Allah bless and make the right choice for yourself.Most of the parents nowadays think that straight as is everything.I ever read an article about a student who ran away from home because he couldn't accept the truth that he got unexpected result.I meant not a good result.For sure,he aimed to pass with flying colours right?It's not the end of the world.Don't act like a fool.If people say you are an idiot for getting the worst result ever,then wake up.Start to turn over a new leaf.Let bygones be bygones.

Have you ever heard a story about Najmil Faiz Mohamed Aris?He was the the first Malaysian who presented his paperwork about "Nanotechnology"at the House of Common.Britain Parliament.What did he get in SPM?He just passed with 3rd grade.But what did he do next?He struggled damn hard and eventually he succeeded and became an engineer.But at that point of time when he got the SPM result and became the petrol pump attendant,most of his friends insulted him for not doing well in exam.For those who do not know about this special guy,you better read his book "Towards greater height between fantasy and reality".He was also titled as the most brilliant man in Asia.Put the trust in Allah.Maybe The Lord doesn't give what you want this time,but he will give you what you need in future.Mardhatillah is more important than anything else.If you got the best result with Allah bless,Alhamdulliah.If you didn't but with Allah bless,also say Alhamdulillah.But if you got the best result but with no blessing from Allah,you life is meaningless.Never give up.Make the right choice for yourself.


الخميس، 2 فبراير، 2012

Perihal Boikot

Salam Alaikum.

Hopefully,all of you sentiasa berada dalam payungan rahmat Allah.insyaAllah.Ok.Jangan pelik.My exam is just one week more,but I still have time to post my entry.Yeap,I just need 30 minutes to write this before I sleep.InsyaAllah.

Perihal Boikot.Memang semangat nak cerita bab ni lebih2 lagi baru2 ni ada humanitarian mission from aqsa syarif baru balik dari palestin and bagi talk dekat budak Mesir and Jordan under IKRAM.IKRAM adalah sebuah pertubuhan NGO kat malaysia.X da kena mengena dengan entry aku pasal pertubuhan IKRAM ni.Saja nak mention je sebenarnya.Tapi bagus untuk ambil tahu.Aku adalah baca beberapa blogger yang memang dahsyat gila bagi pandangan pasal boikot produk buatan Israel.

Antara buah fikiran mereka:

"eh.asal nak boikot israel.ko boikot israel,x de effect pape la dekat ekonomi dorg.US yang sentiasa sokong dorg.US yg kuasai ekonomi dunia.X kan effect pape punya la.Boikot x perlu"

"Ko nak boikot?Asal nak boikot?Mana ko tahu bukti yang produk2 tu sume salur dekat Israel?Mana bukti??"

"Bodoh la ko.Boikot ape ke benda.Yang keje 2 kat restaurant cenggitu masyarakat Melayu kita jugak.Bangsa kita.Klo ko boikot,kedai lingkup,mane dorg nak cari makan.Kesian anak2 dorang"

Ok.Itu antara alasan-alasannya.Pendapat aku,mungkin jauh berbeza dengan korg semua.Tapi lagi banyak percanggahan pendapat,dapat jana minda kan?First of all,sebelum nak luahkan pendapat,aku nak cakap yang aku memang sokong isu boikot produk Israel.Aku kagum dengan orang yang menjayakan misi boikot produk Isael.Aku tahu,kita mungkin x mampu nak boikot semua barang Israel,sebab yang ada di pasaran kebanyakannya adalah produk US yang akan sumbang pada Israel.Tapi x mengapa,x boleh boikot semua,kita buat yang kita mampu.


Semua tahu,Zionis dah lama memperkosa holy land palestin.Anak-anak Palestin berjuang dengan batu,mereka kehilangan ayah yang bermujahadah pertahankan al-Quds,ibu-ibu meratapi kematian suami mereka.Cuba bayang andai abg kita yang ditembak,semalam ibu mungkin kata "esok ibu nak ke pasar.Beli makanan untuk kamu.Hari ini..Balik dari sekolah.Rumah anda dah diroboh,yang anda lihat kesan darah ibu anda."Apa anda rasa?Mengapa dari dulu sampai sekarang semua orang hanya tahu bicara soal Palestin?Sebab Palestin belongs to Ummah.Palestin bukan milik palestians semata-mata,but itu milik kita umat Islam.Di situ terletaknya kiblat pertama umat Islam,di situ memperlihatnya perjuangan saidina umar dan Salahuddin membebaskan al-Aqsa.X terasa sikit pun kah soal simpati pada saudara seislam kita sendiri?Kita hanya mampu lihat mereka menangis di screen television,ratapan kesedihan mereka,titisan darah mereka tanpa buat apa-apa dan boleh memperkecilkan usaha orang lain yang nak tolong mereka?Shit of universe!Golongan macam ni,perlu duduk dalam gua.X perlu keluar dah sebab hanya tahu belittle other's efforts.Dah la x menyumbang apa-apa,mengata lagi.

Soal boikot.Bila ada yang kata,x perlu boikot.Sebab x kan ada effect apa-apa pada ekonomi mereka.Kamu x perlu cakap macam itu.Allah tengok effort kita dan niat kita untuk bantu saudara seislam kita di sana.Sebab kita pastinya x mampu nak ke sana untuk berperang dengan Israel,tapi at least ada usaha kita untuk katakan tidak pada produk Israel sebagai sokongan kita kepada rakyat Palestin that we hate Israel!Negara haram Israel x patut wujud kat peta dunia.Membeli produk Israel,seolah-olah memberi saluran pada zionis dengan membeli peluru dan menembak saudara-saudara kita di sana.Soal ekonomi,pernah ada bukti tentang kejayaan boikot.Jika pun kejayaan boikot x berjaya dengan runtuhnya ekonomi zionis,Allah tengok effort.Bukan natijah.X dapat runtuhkan ekonomi zionis,at least kurangkan keuntungan mereka.


Ada yang kata,mana ko tahu semua produk yang ko boikot 2 semua sumbang kat Israel.Nak buat baik semua mesti ada bukti kan?Tapi x da pulak mintak bukti suruh bagi benefit bila orang ajak tengok wayang eh?X mengapa.Here,ada beberapa bukti saluran produk Israel.
Kalau nak ditanya pasal KFC pulak.KFC memang halal dimakan.X ada pengharamannya pun.Makan lah kalau anda nak makan.Tapi aku nak cerita KFC memang semua orang tahu KFC Holdings under Kulim(M) Berhad.Kulim (M) Berhad adalah under Johor Corporation.Memang Malaysia punya pun.Tapi kita bayar atas penggunaan nama KFC.Kita bayar 6%  kepada mereka.6% daripada berbilion2 keuntungan KFC,cubalah fikir,berapa banyak yang dah kita salurkan untuk US?X terhitung banyak nya kan?Ke mana duit itu seterusnya?US adalah penyokong tegar Israel.Anda fikir lah.

Disini,ada beberapa bukti:
http://www.inminds.co.uk/boycott-arsenal.html
http://www.inminds.co.uk/boycott-starbucks.html

Link-link yang berkaitan,ada bukti di situ.Carilah jika nak bukti.Jangan hanya tahu bertanya dengan tujuan menperkecilkan orang lain dengan minta pelbagai bukti.Terserlah bukti kalau mencari.Tersepit minda kalau hanya tahu bertanya dan mengata.

Bagi mereka yang punya kekuatan nak menjayakan misi boikot.Ini antara senarai produknya.

Kita kena ingat rezeki Allah yang bagi.Allah akan kurniakan pelbagai lagi cara untuk kita sumbangkan pada ekonomi umat Islam.Ada alternatif lain untuk bukak perniagaan yang x relate dengan Israel dan US.Macam kat Mesir,banyak kedai kentucky yang sedap dari KFC,burger yang jauh lebih sedap McDonald.Ice cream sedap banyak dari Oreo McFlurry.Kedai pizza bercambah orang Islam yang usahakan.Mengapa tidak masyarakat kita yang usahakan perniagaan seperti itu?Mengapa mesti bergantung pada Israel?Kat Mesir,kedai macam itu boleh hidup,sebab masyarakat dia sokong.Kalau orang Islam usahakan produk Islam,yang lebih kurang sama dengan produk Israel itu,kenapa tak support yang Islam?Tapi yang pasti,kualiti mesti bagus.And masyarakat kita kena berubah.Barulah ekonomi kita boleh maju.So x kan ada persoalan "kalau boikot,kat mana bangsa kita nak kerja?".

Kalau mampu,jayakanlah misi boikot.Kalau x mampu,x mengapa.Cuma x perlu nak kecilkan usaha dan niat murni orang lain yang nak buat benda ini.Benda baik,x perlu dihalang.Aku pelik.Pelajar-pelajar yang bukan Islam luar negara pun berusaha dalam kempen boikot Israel?Tengok lah pelajar cambridge,pelajar france yang berdemonstrasi memboikot Israel.Tapi kita?Ada antara kita bukan setakat benci kempen boikot,malah mengumpat lagi orang yang nak boikot.Musyfahiim.(sungguh aku x paham)
X mampu nak buat benda ini,x mengapa.Cuma perlu lihat dan doa dalam hati.X perlu mengata dan mengumpat serta melemahkan semangat orang lain.

Kanak-kanak ini sedang membersihkan darah ahli keluarga  yang ditembak di Ramallah.Ya Allah,tabahkan hatinya.
IKRAM Nottingham and UK photo.



Ok.done.Salam.

الاثنين، 30 يناير، 2012

Hopeless

I need the people that I love to be by myside now.To wish me luck.To comfort me.Medicine is tough.Yes,it is.I'm crazy.I know that.My exam will be next week.And I still have time to make an entry.Because I need to express my feeling.I need my brothers,I need my mak and ayah.To say "keep struggling".But they are far away from me.And I am tucked away in egypt.I can't remember all things that I've to.It's burden me.Ya Allah..Give me strenght.I don't need anything else so far.I don't want to listen to English songs that I like damn much.I just need some motivation from them.I don't want to chat with my friends in skype or facebook,I just want to see my family members' faces.I miss the moments when I took SPM last year.Everyday,my bro would phone me and say "Try to do to your best ability.InsyaAllah,everything would be fine.Straight As is yours".I need them!Enthusiasm could not fulfill my dream.I want my family.-.-

Inferior..Perlukah?

Salam alaikum.

Hopefully,semuanya dalam keadaan sihat2 sahaja.Almaklumlah kesihatan merupakan nikmat Allah yang selalu manusia lupa.Bila dah sakit,baru ingat nak doa dan makan penadol.Jika sebelum ni,senang hati sahaja makan cekedies dan minum coke kan?Jika anda bukan dari golongan ini,tahniah.Anda berjaya melawan nafsu.Jika tidak,samalah kita.Eh dulu aku jarang makan makanan pelik2 macam cekedies 2.Tapi skang ni,selalu sangat makan.Sebab kat sini benda 2 available di mana2 sahaja.X percaya,tanyalah budak Mesiq.Cekedies dah la murah,pastu sedap,pastu senang nak jumpa.Berbanding nak order burger yang kami x paham tulisan Arab.Eh..Nak Salahkan environment pulak.Bukankah semuanya terletak pada kita?Aku belum mampu mengubahnya.Dan insyaAllah akan mengubahnya.Say No to cekedies untuk ...bulan?tahun?atau selamanya?uhuk!uhuk!X tahulah.


Pernah dengar perkataan inferior?or inferiority complex?Inferiority Complex aku x tau sangat dan aku pun belum mahu amik tau secara detail.Tapi inferior adalah perasaan rendah diri.Mengapa mesti rasa rendah diri?Banyak sebab nya.Muka x secantik Natalie Portman bila bersama dengan golongan cantik-cantik.Pernahkah anda rasa inferior?Klo x pernah.You are great.Keep it up.Anda yakin dengan diri anda.Honestly,aku lebih suka menulis dan bercakap sorang2(bukan gila eh) dari meluahkan secara terbuka.X tahulah mengapa.Menjadi seorang debater sejak dari zaman sekolah x bermakna seseorang itu punya kekuatan untuk meluahkan apa yang terbuku di hati.Menulis mungkin ramai yang anggap x punya kekuatan untuk bersuara,x mampu nak menerima kritikan secara terbuka or anything else.Tapi bagi aku mata pena ada kekuatan tersendiri kalau wacana yang dihasilkan berfaedah dan bermanfaat.Of course lah bukan aku kan?Yang banyak merepek dari memikir.Merepek seorang diri jauh lebih best dari bergossip beramai-ramai dan mengumpat.Bukan kah?Tapi dua-dua x baik.Jangan ikut dan lebih baik anda baca yang lebih bermanfaat.

Kadang-kadang bila kita berdamping dengan seseorang yang kita rasa ilmu tinggi,kita mesti rasa nak jadi macam dia.Mesti semua pernah rasa kan?Example macam ni.Dia bijak dalam segala hal,dalam akademik,sukan,hukum hakam agama dan pastinya isu sosial.Dia pandai berhujah sebab dia banyak ilmu.Boleh kata semua cabang ilmu dia amik tahu.Bila dia bercerita,dia kemukakan pandangan dan kita kadangkala x faham pun apa yang dia cerita.Sebab kita x amik tau benda tu.Dia mintak sudut pandangan kita,dan kita terkelu untuk bagi pandangan.Sebab ceteknya ilmu.Lepas tu,kita pun cari dan selidik.Apa benda lah yang dia ni cakap.Just untuk sama2 cari ilmu dan bersaing dengan dia.Persaingan sihat macam 2 mmg bagus.

Mencari ilmu itu bagus.Tapi,in my point of view.Kita kena ingat,x semua benda kita boleh kuasai.Kita kadangkala berusaha bersungguh-sungguh untuk jadi seperti orang yang kita kagumi,tapi kita x sedar pun kita ada kelebihan tersendiri.Itu mungkin minat dia untuk amik tau semua cabang ilmu,tapi kita boleh saja pilih cabang ilmu mana yang kita nak kuasai.Buku mana yang kita nak baca.Kalau dia nak baca buku tentang Modernisation in Islam,dan kita rasa kita x mampu nak digest benda itu.X mengapa.X payah baca.Katakan kita "tidak tahu".Tidak tahu x bermakna anda berada di paras pemikiran ortodoks,tapi kerana anda rasa anda x mampu nak digest benda tu.Actually,ada satu kisah.Dari form 3 lagi,aku selalu nak baca buku tentang Islam Liberal,apa itu contemporary?Apa itu Sister In Islam?Apa itu percanggahan antara modernisation in Islam dan Liberal.Pluralism dan Feminism bila wanita dipertuhankan.Dan akhirnya,bila aku baca artikel itu,lepas 2,aku akan pening sendiri dan lena dengan nyenyak nya sampai esok pagi.Dan bangun dengan x faham apa-apa yang aku baca.Aku cuma boleh tau apa itu pluralism tanpa aku tau apa penyebabnya dan apa solusinya.

Dan aku mula sedar,dia mungkin hebat dalam segala hal.Dan aku x mampu untuk itu.Otak aku x mampu nak faham semua benda.Malah benda besar seperti itu.Aku x perlu rasa inferior lagi.Aku punya masa untuk kuasainya.Mungkin bukan sekarang,tapi bila tiba masanya.Kita x perlu baca benda yang besar dan mempunyai banyak percanggahan pendapat.Kalau nak belajar agama,why not kita baca artikel yang mudah.Macam Faces of the Hereafter?Macam kita amik tau sapa nabi kita?Kita amik tau tentang ilmu fardhu ain dulu?Kan lebih mudah dan sesuai untuk kita dari kita baca tentang feminism,liberal,contemporary,pluralism,dan seangkatan dengannya.Seseorang itu Allah bagi kelebihan untuk dia menguasai banyak cabang ilmu,dia boleh ingat semua artikel dan sources yang dia baca sebab mungkin dia ada kekuatan untuk menyampaikan dekat orang ramai.Kita mungkin x mampu.Kita mungkin Allah bagi kelebihan untuk menguasai ilmu yang lain.Contoh macam..Anda boleh selesaikan soalan calculus dalam masa satu minit yang punya jalan kira 2 muka surat?kan?2 juga adalah kehebatan.

So,if ada yang menyampaikan pandangan tentang sesuatu perkara,anda x tahu bagaimana nak reply dan memberikan pendapat,just simply say "maaf,saya x tahu".Kan mudah.Dari anda surf internet,berlumba-lumba mencari idea sehingga x tidur malam semata-mata nak bagitau kat orang itu yang anda tahu.Padahal anda x tahu apa yang dia bincangkan.Anda x minat nak ambil tahu,katakan sahaja "saya x tahu".Anda punya pendirian dan punya buah fikiran yang tersendiri.X perlu nak berlumba dan amik tau segala hal.Inferior.Perasaan yang akan menjahanamkan anda.Buang perasaan itu.Katakan kat diri sendiri yang "I'm the greatest creation from Allah,I've my own way to manage my life".Jadilah diri sendiri.Buat apa yang anda minat.Bukan berusaha mencari minat orang lain,akhirnya pening sendiri.X minat,x kan dapat.Hafal relation arch of aorta yang ada banyak branch tanpa faham kat mana anterior,posterior,rg side and lf side umpama baca dalam gelap.Ingat malam ni,esok orang tanya lupa.


Katakan "Tidak" adalah sunnah.Ni dari yang aku baca dalam artikel Kapten Hafiz Firdaus.Perlu amik tau hal ni.Jgn cuma pateri kemas2 dalam kepala poligami adalah sunnah.

Dia tengah baca buku Diary of A Whimpy Kid.



Aku nak buat latihan calculus.Aku suka mengira!Bukan membaca.


السبت، 28 يناير، 2012

HyperTension

Ada satu makhluk.Dia suka gila jelez kat aku.Asal aku nak call kawan aku ja..Time 2 la..Dia nak kacau aku.Sampai 2-3 kali aku terpaksa call semula kawan aku 2.Pada masa nak skype pulak,tambah-tambah lagi video call,dia selalu kacau line.Klo nak chatting pulak,kawan aku message aku pukui 8 pagi,aku bukak balik lappy pukul 6 petang,baru mesej 2 visible.Ni semua angkara agenda jahat dia.Selalu sangat dengki dengan aku.Klo aku nak bukak blog yang best dan berfesbuk,dia lah yang no satu pengacaunya.Letih aku nak tekan refresh berkali2.

Dia 2 memang kadang2 aku suka gila kat dia.Dia lah medium untuk aku luahkan perasaan dan bercerita kat orang lain,tapi pada masa yang sama dia jugak selalu menyusahkan..Apa perlu aku buat?Perlukah aku menghargainya lagi.Dia selalu buat aku hypertension,tarchycardia sebab menghalang hubungan aku dengan kawan aku.Tapi dia jugak lah penghubung kasih kami.Dia tu , aku x tau nak ubah perangai dengki dia macam mana.Aku bayaq duit tiap2 bulan kat dia,x kurang sesen pun.Tapi service dia kat aku macam lalat.Terbang melayang ja aku rasa duit aku.Menyampah I.Dia tu,nama dia Internet.Broadband Brand Etisalat tapi service macam lalat.Sabor Je lah.Sabaq lepas kutuk,macam bodoh ja.HAHA. 

Ni la dia.Pengikat dan Pemutus kasih aku! I  LEBIU  Lalatband.Aiseh!Etisalat.

الجمعة، 27 يناير، 2012

Ceramah Best Punya!

Assalamualaikum..

Sihat dak?Hopefully semua hormone hangpa stabil noh.Ni nak kongsi satu video.Sedih pulak bila ustaz macho ni cakap.Eh..Aku baru kenal ustaz ni.X tau pulak kat msia ada ustaz sempoi macam ni.Gaya dia macam matluthfi.Aiseh!X abis2 ngan Matluthfi.Nak buat macam mana dah aku suka Matluthfi.Nah..hayatilah apa ustaz ni cakap.


Bagus lah ada ustaz macam ni.Stylo habis.HAHA.

Isi ceramah best.Gaya Smart.Macam ni lah anak muda nak ikut.X menyempitkan  Islam itu sendiri.Certain ustaz,ini x boleh,itu x boleh.Menyangkutkan yang kontemporari dengan Islam Liberal.Padahal mereka itu seolah-olah Islam Mega Literal.Tau apa itu Mega Literal?Islam yang sempit.
Sepatutnya Islam itu agama yang membahagiakan,mudah dan sesuai sepanjang zaman.
 
Sempoi kan cara dia terang?kelakar pun ada.Pengisian menarik.



الخميس، 26 يناير، 2012

Liver & Heart.Jaga Hati..Jaga Jantung!

Assalamualaikum.

How are you guys?Sihat-sihat sejahtera ja kan?Klo x sihat,sila lah jumpa dengan encik doktor or puan doktor.Student Mesir,happy holiday..Mesti lani hangpa dok rancang nak pi jaulah sampai europe kan..?kan..?Ele leh..Selamat berjalan sahabat-sahabat sekalian.Klo pi Swiss,tangkap salji banyak2.Yang x abieh exam lagi macam aku.Jangan dok gatai pii jalan2.Jom study.Ha Ha.

Tajuk entry aku..hati-hati.Tapi aku nak cerita pasai hati.Hati kita ni nama dia Liver.Tapi hati yang dup dap..dup dap 2,nama dia heart (jantung).Heart diselaputi oleh pericardium,ada valve yang prevent backflow of blood iaitu pulmonary,aortic,mitral and tricuspid manakala liver ada falciform ligament,coronary ligament,rg triangular,left triangular ligament and etc..Okey.2 anatomical knowledge saja sebenaqnya.Aku saja nak merepek.Tapi itu fakta bukan auta.Hangpa nak salin sikit2 kot2 pasai medic nak buat novel,sila lah.Tulis nama aku sekali klo buat novel.Mana tau ada nama macam Hlovate,Hilal Asyraf ka,paling kurang pun Fatimah Syarha?kih3..(Gelak Jahat)

Ehem..Aku nak cerita bab jiwang karat hari ni.Hangpa yang x suka jiwang karat or kata bab ni mmg tahap annoying gila..Sila jadik follower dulu sebelum migrate ke blog lain.(hege..hege..)Arg..x kira2.aku nak jugak hangpa jadik follower.Nak tambah kawan,pastu boleh tunjuk kat orang kata follower aku banyak.Pastu,syok seniqi.Teringat sampai dalam mimpi.Takabbur gila.

Hangpa rasa kan,bila hati kita membisikkan sesuatu,dia rasa kat mana?Kat atas ka,kat bawah?Klo rasa kat atas,yang selalu berdetup detap bila tengok muka Robin Van Persie,Theo Walcott or Thierry Henry,yang 2 nama dia heart la.Dia dok kat bahagian thorax bukan liver.Liver dok kat abdomen.Bahagian bawah,dekat stomach.So,sepatutnya..lagu melayu yang tajuk dia "jagalah hati,jangan kau kotori..jagalah hat...bla2.."..Aku rasa sepatutnya.."jaga lah jantung"..Betoi dak?ce cer pikir balik njang?

Tulis punya la panjang.Boleh buat esei SPM,maksud x sampai lagi.Aku nak cakap sebenaqnya,hati kita ni kena jaga elok2 supaya x senang dicemari dan x mudah pecah berderai.Bila orang kata suka kat kita,terus x lena malam,perasan sendiri sampai pagi.Nak study pun dok teringat kat Edward Cullen a.k.a Robert Pattinson.Macam mana ilmu anatomy nak masuk?That's why orang kata kat kita "u've skull without brain".

Mmg lah perasaan ni susah nak jaga.Aku pun x tau nak jaga macam mana.Kadang2,tengok orang..1st impression,kita dah x suka kat dia.Kan?Hangpa penah rasa dak?Tapi perasaan 2 sebenaqnya Dari Allah.Ni aku belajaq dalam Usrah la.Selagi kita x bagitau kat orang lain yang kita x suka kat si polan 2,makanya x jatuh dosa kat kita.Klo kita dok pi jaja kat orang lain yang kita x suka kat si polan 2,makanya,kita dah berdosa.Ada paham?Perasaan kita mmg Allah yang bagi,tapi kita boleh jaga sebenaqnya.X payah nak pi jaja hang x suka kat dia 2,dia ni.Apa hang bajet hang baik or hot setup la?Jaga diri seniqi,jaga semayang,baca maksurat,baca quran,hang buat dak? Haa..hang banyak lagi masa nak jaja kisah orang,yang priority hang x buat pun.Musyfahiiim3.(Sampaii kepala geleng2) .X pun.2 kawan hang yang pakai baju tight gila sampai nampak yang x sepatutnya nampak,hang dok diam saja?Awat hang x teguq dia.X berani nak teguq orang,x da kuasa nak teguq orang,benci perbuatan orang dalam hati sudah.Klo x mampu nak buat bnda baik,at least x payah buat kisah jahat.Contoh macam ni,ada satu kisah yang mana berlaku kat souq Gaban,tempat beli itik,ayam,ikan dan daging unta serta arnab.

"enta..ana tengok,depa tuh dok sibuk berniaga,azan maghrib dah berkumandang dah ni.Depa 2 sahih x semayang..''

Di satu pengembaraan set yang lain:

" amboiih depa tuh..dok langut arsenal lawan tottenham waktu lagu ni.sah2..hangpa malaih sembahyang noh?Ada pa tengok lehmann ngan fabregas tuh?bla..bla..bla.." ..(bla..bla hang dok buat ceramah dalam keta sambil mngata kat orang).Padan muka hang.Dapat dosa free judgemental kat orang.Mana hang tau depa x sembahyang.Klo pun depa x solat,apa guna hang dok maki hamun depa dalam keta,anak bini hang ja dengaq.Apa depa boleh buat.Apa effort hang?X boleh kah,hang pi hampaq tikaq sembahyang kat depan depa,pastu hang jadik tok imam?Mesti ada punya la yang join hang jemaah dari hang dok mengumpat sorang2 dalam keta.Ntah2,yang tengok bola 2,boleh jadik imam hebat dari hang.So,if kita x mampu nak tunjuk bnda baik kat orang,jangan kata kat orang.Jangan anggap bnda x baik pasai orang.Jgn pikiaq kita ja baik.Tengok bola,main skate,layan game FIFA,DOTA,rock climbing,paint ball or even hangpa minat drift.it's not a crime.It's totally worst if hang tinggal solat.Tapi klo depa x tinggai solat,apa masalah hg?Klo depa tinggal solat sekalipun dan hg tau depa akan tinggal solat,awat hang dok mngata saja dalam keta tanpa ada daya usaha?Bukan kah hang lagi teruk?Dah la mengata,x buat apa2.

Pasai perasaan hati jiwang pulak.Dah hang tau cintan cintun 2 akan ada risiko patah hati sampai berderai peritoneum maybe,x payah lah dok bercinta.Update status "I sayang u,U sayang I"..Bila dah putus,sibuk dok update "Sh*t lah.Damn lah.F*ck lah bf lama aku"..Haisy..Aku yang tertengok gambaq lama hang ngan boyfren hang pun rasa nak muntah.Nak komen,x sampai hati.Lantak pi kat hang.Surat Cinta Allah hang x mau baca,tiap2 hari hang dok melangut tengok messsage i sayang u,hati u ok?Ha,bila dia x mau kat hang dah,hang kena la baca surat cinta Allah pulak.Kan lagi bagus 2.kan..kan?Amik semua nya secara hikmah.Boleh dak?Aku pun x terpikiaq nak mai mesiq,bila dapat result straight as spm,aku nak pi US.Tapi dah aku terlempaq kat sini.Banyak ja benda aku boleh dapat kat Mesiq.X la teruk sangat macam yang aku dengaq dulu.Anggap semua benda berlaku ada hikmah boleh dak?Allah bagi tu ada la sebab dia,maybe sebab bf hang 2 x layak ngan pompuan baik macam hg.X pun gf hang x baik mcm hg,yang boleh jadik imam sembahyang terawih.Ada paham?X payah maki hamun.Dulu masa couple,mak hang message tanya hang makan dak lagi,hang x balas pun sebab hang saja taruh kredit kat gf hang kan?Padahai hang x tau pun,hati mak hang isau hang x makan lagi.Mak hang tanya hang,hang sihat ka dak?Hang cuma balas bila kredit hang ada sejuta ja kan?Bila hang putus,baru hang tau nak balas kan semua message mak ngan ayah hang?
Hati boleh curi.Tapi kena jaga baik2.

Tolong lah..Kasih sayang keluarga jauh lebih hebat dari kasih sayang bf or gf hangpa.So mana lagi penting?Skype,video call  ngan mak ka,chatting ngan kawan kat skype?Bukan x boleh chatting.Boleh..Silakan..Tapi utamakan mak anda.utamakan ayah anda.Mak menangis bila hang x dapat A exam,boyfriend hang buat menatang pa?Girlfriend hang cuma tau kata sabaq ja kan?Mak hang bangun sembahyang malam x berenti,pernah hang kisah?So,jom sama2 kita pikiaq pasaii mak ayah,pasaii abang2 kita yang isaukan kita.Balas mesej depa lebih dari balas mesej orang lain.Boleh dak?Serious aku isau gila bila abang aku balik malam2 kat cairo.So bila adik anda,kakak,mak cik or adik bradik anda yang lain mesej anda,sila balas.Jangan dok pikiaq nak mesej gf ja.Nasib baik abang aku reply msg aku,klo x aku poke dia.Ahli keluarga akan selalu bimbangkan kita,selalu bersama kita bila kita susah,hargailah mereka.Jangan nak pikiaq sangat pasai orang yang x dak kna mengena.Yang x dak ikatan halal.Dia kata lama x mesej,dia rindu..bla..bla..Dia muhoong saja,hang percaya.Alahai.senang ja hati org nak cayaq.Jaga hati supaya x dicemari.Mana tau,nnty mak ayah hang cari jodoh kat hang,dapat pulak ustaz hensem macam ustaz amirul dalam tv,x ka melepas hang klo hang dah ada bf x tahwan?Yang best nak cari suami,bukan yang kerja doktor,engineer,chemist,physicist,architect or accountant.Tapi yang dalam poket baju dia ada maksurat kecik,ada quran kecik.Bila dia ada masa senggang,dia baca maksurat.Bukan yang dalam poket dia,ada duit USD berguni,mampu belanja hang makan kat starbuck tiap2 ari,dok tengok IPad x berenti.

Ok.Chow.Assalamualaikum.



Bila hati dah pecah,payah nak baca buku,apa kata kita baca surat  cinta Allah pulak?





p/s:Example bola mmg Arsenal ever.Team yang lain aku x tau.Yang lain antaranya aku cuma knaii Kaka.Casillas,Park Ji Sung yang chelsea 2,Messi,Rooney yang x bopa aku suka bersama hero kesukaan dunia Cristiano Ronaldo.Aku x reti sgt bab bola,cuma reti teman abg aku tengok bola.Tapi yang aku tau Kaka mmg baik ^_^.Aku ja tau depa,depa x kenai aku pun.-.-